Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 19 september 2014

När man går där så är det nästan overkligt

Av Åke Johnson - 19 september 2014 11:18

Polens historia är minst sagt brokig. Polackerna har verkligen blivit förtryckta genom århundradena. Jag ska dock inte skriva något historiskt inlägg här, men vill ändå snudda vid två händelser. Nazisternas härjningar under andra världskriget och därefter Kommunisterna. Är man så gammal som jag är så kommer man ihåg Kommunistpolen med det kalla kriget o s v. Nazisternas härjningar har vi ju läst om och sett otaliga dokumentärer på bl a TV.


Som jag skrev i förra inlägget så var besöket på koncentrationslägret Auschwitz en skräckupplevelse. Lägret är i dag museum. Ett museum i verkligheten. När man går där så är det nästan overkligt. I en del av byggnaderna har man satt upp stora montrar med olika saker som de dödsdömda oskyldiga människorna lämnat kvar innan de skulle gå in i ”duschen” som i verkligheten var en gaskammare. Mängder av skor, barns leksaker, väskor med namn på, hår i mängder o s v. Detta måste vara djävulens ena hand. Vidrigt.

Jag kan konstatera att många människor besöker lägret. När vi var där var det väldigt mycket folk från olika länder, bl a Israel. När jag tittade på dessa människor så möttes jag av förtvivlan och gråtfyllda ögon, speciellt av de äldre. Vi Svenskar i vår grupp var nedstämda, hur skulle dessa judiska människor känna? Med förtvivlan naturligtvis. Det var inte bara judar som gick döden till mötes här utan även Polacker och zigenare.  

Auschwitz-Birkenau står där som en påminnelse om att detta borde inte än en gång få ske. Men, vad ser vi runt om oss i dag 2014? Tidigare Balkankriget i vårt nära minne. Människan verkar aldrig riktigt att lära sig.

     


Att Warszawa blev sönderbombat under kriget, i det närmaste förintad, fick vi se på en film i ett kulturhus i den gamla delen av staden. Men av det såg vi inte mycket av nu. Staden är uppbyggd igen. En, i mitt tycke, vacker stad. (se bilder nedan) Men Kraków är nog Polens vackraste stad, om man frågar mig. Det får nog bli ett eget inlägg om den staden.

           

  

 
 
marianne

marianne

21 september 2014 12:29

Jag har aldrig varit i Polen,men mina barn har varit där o även besökt Auschwitz.De var väldigt tagna efter den upplevelsen.Ofattbart att människan är så grym,mot sina medmänniskor.
Ser framemot dina bilder från Krakow.

Ha en skön helg

http://mapes.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

22 september 2014 11:27

Fy sjutton vad läskigt att se allt kvarlämnat och så personligt. Blir berörd även här på andra sidan data.
Förstår att ni fick klump i halsen och att vara så närvarande som ni var får ju inget öga torrt.

Sista bilden....ett färggrant hus. Är det känt?

Ha det gott i regnet? för här står det som spön i backen.
Kram/S

http://sancha.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards