Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under september 2012

Av Åke Johnson - 8 september 2012 09:44

När vi var uppe i Sthlmsområdet nu senast var vi också ute på Väddö ovanför Norrtälje. Goda vänner har ett landställe där. Ligger mycket vackert beläget med utsikt över Ålandshav.

Man passerar efter vägen dit en plats som heter Söderbykarl. Här finns en hantverksbod som under många år tillverkat tomtar, troll och vättar. Nu visade det sig att hantverket gått i arv till dottern som för traditionen vidare.


Vi har i vår ägo två vättar sedan tidigare som nu utökades till två till.

Att ha en eller flera vättar i huset betyder att vätten bevakar och ser till att allt står rätt till. Allt enligt folktron.

Jag gillar dessa små, men även stora figurer, som hon här tillverkar, ett gediget hantverk.


Har du vägarna förbi Söderbykarl någon gång, glöm inte att besöka detta hus bland tomtar och troll.


       


  

Av Åke Johnson - 4 september 2012 22:09

Det var ett tag sedan som jag funderade runt ”mitt” Socialdemokratiska parti. Att Stefan Löfen ryckte upp siffrorna i olika mätningar var väl nästan väntat.

Partiet är i en fas (som jag upplever det) som både är svårt och säkert omvälvande.

De gamla gråsossarna känner säkert inte igen sig (tror jag).

Jag väntar med spänning på att partiet måste börja att prata. Det vill säga, börja att presentera ”vår” politik. Att ge besked i olika frågor är hög tid.


Jag tror att Löfen har det jobbigt i några viktiga frågor där ibland Kärnkraften. Jag tycker att det är ett dilemma att partiet sagt nej till kärnkraft. Vad finns det egentligen för alternativ ?? Vindkraft ? Solenergi ? Vågkraft ? Säkert behjärtansvärda projekt, men jag gissar att det inte räcker. Vattenkraft är ett annat, men sedan länge bordlagt att bygga ut flera älvar.


Att värma upp ”egnahem” är väl inget problem med dagens teknik från de alternativa källorna men räcker uppenbarligen inte till industrin mm mm.


Här i södra Sverige står vindkraftsmöllorna på vissa platser på rad. I den kommunen jag bor i vill man inte ha dom. Varför? Om nu vindkraften är så miljövänlig ?

Det är väl så här, alla vill ha vindkraft, men ingen vill ha dom i sin närhet.

Jag tycker man vant sig vid landskapsbilden med Vindmöllorna, som ex. vägsträckan mellan Ystad och Malmö.


Ska bli intressant att se och höra när Löfen väl kommer till skott och börjar att leverera förslag och börjar att prata. Onda tungor har sagt, ”bra så länge han är tyst”. Men det håller inte naturligtvis.


Jag är inte rädd för förändringar. De nya Moderaterna gick igenom en förändringsprocess före 2006 och lyckades locka till sig väljare. Men även tappa gamla högerväljare. Sossepartiet måste göra något liknande utan att för den skull tumma allt för mycket på partiet ideologi.

Det pratas mycket om vänster och höger inom partiet. Jag menar, låt då vänsterfolket gå till Vänsterpartiet som är ett renodlat vänsterparti. Vi andra ska prata om ren och skär Socialdemokratisk politik, inget annat. Men verktygen (partiets politik) måste falla på plats. Det är hög tid.




Av Åke Johnson - 3 september 2012 14:53

Så körde vi de 32 milen till Stockholm.


Mitt besök (se förra inlägget) i det lilla brukssamhället blev både glatt men även ledsamt för att se ett samhälle som håller på att dö ut. Ströms Bruk som har en så lång historia bakom sig, av järnhantering som startade på 1670 talet och som sedan på 1890 talet övergick till pappersmassa. Nåja, Det här bruket (samhället) är inte det ända som genomgått förändring och nedläggning i vårt land.


I Sthlm var det dax för umgänge med barn, barnbarn släkt och vänner. Men inte bara det, vi gjorde stan som turister i ”egen stad” så att säga också. Varje gång som vi är i Sthlm nu mer så ser vi på staden med helt andra ögon än när vi bodde och arbetade där. Jag har nog skrivit om detta fenomen tidigare känns det som.

Sonen fyllde jämna år så vi uppvaktade honom på hans födelsedag. De skulle ha en liten grillkväll några dagar senare för några jämnåriga men ville att även vi kom dit, vilket gladde en gamling.


Den här gången när vi var i ”stan” så gjorde vi Gamla Stan, Riddarholmskyrkan, Sandhamn och Kina slott ute på Drottningholm.


I år har vi sett gamla stadsdelar både i Prag, Wien, Dresden m fl. och kan konstatera att Gamla Stan i Sthlm står sig väl i kurs vid en jämförelse. I Riddarholmskyrkan gick vi en guidad tur vilket förhöjde besöket.

Till Sandhamn åkte vi med Strömma kanal från Nybrokajen, den turen också med guid. Jag kan verkligen slå ett slag för en sådan tur. Å glöm inte att äta ångbåtsbiff!


Vid Kina slott var det en trädgårdsutställning. Att strosa omkring vid Drottningholms slott är verkligen fint. En oas i närheten av Stockholm.


                                   


  


Av Åke Johnson - 1 september 2012 09:14

Efter en fin vistelse vid Höga kusten bar kosan mot nästa delresmål, nämligen Ströms Bruk norr om Hudiksvall.

På den platsen finns (eller fanns) mina rötter på min mors sida. Där var jag som barn och ungdom varje sommar på sommarlovet då jag gick i skolan. Då ett bruk som var fullt av liv, nu så gott som en utdöd plats.

Fabriken är nedlagd sedan flera år. Kändes lite olustigt att se hur ett samhälle kan förändrats så radikalt. Men det är klart, inga arbetstillfällen, ingen befolkning.

För egen del så fotograferade jag några gravstenar för min släktforskning. Så blir det när en stor släkt dör ut. Det är bara jag kvar och så har jag en kusin bosatt i Göteborg. Vi för ju släkten vidare, kan man säga. Men ingen finns kvar i Hälsingland vad jag känner till.

Vi placerade bilen i Hudiksvall som är en fin stad. En ganska lagom stad i mitt tycke. Här stannade vi i två nätter.


På den svartvita bilden på vänster sida syns mina morföräldrars hem. Bilden är tagen ca 1955 då kapellet invigdes. De andra bilderna tagna av mig nu i Augusti. Ett gammalt sädesmagasin byggdes om till ett kapell.


     


  

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards