Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 29 november 2011

1700 talet.

Av Åke Johnson - 29 november 2011 19:53

 



Sjuttonhundratalet är ett århundrade som fascinerat mig.

Under lång tid så har jag släktforskat. Med lite uthållighet så är det inte så svårt att komma ned till sjuttonhundratalet i kyrkböckerna och speciellt numer då man kan sitta hemma framför datorn och forskar.

När man kommer så pass långt ned i anorna så börjar man att fundera över hur det var att leva på den tiden. Hur var dom klädda? Vad åt man? Hur bodde dom? Och så vidare, o s v.


Jag har följt serien som just nu går på SVT, Anno 1790. En bra serie, om någon frågar mig. Men inte bara historien utan helheten. Hur dom är klädda, hur dom bodde o s v. Historien visar verkligen vanligt folk. Inte bara storbönder och adel som mestadels visas i så kallade kostymfilmer.


Jag tror att sjuttonhundratalet var en spännande tid. Mycket utvecklades i slutet av århundradet och ett mera civiliserat samhälle började att växa fram även om de som levde då, tyckte nog att det var ett slit och släp. Ja, ungefär som nu :-) .

Författaren Lasse Widding och hans böcker fick nog in mig i historien runt sjuttonhundratalet. Böcker som, På Ryttmästarens tid och Årstafrun mm mm.


När jag ser filmen på TV och ser en karaktär som spelar t ex skomakare. En av mina förfäder var skomakare, en annan soldat. Man kan ju fantisera, lägga till och dra ifrån. Men något lyxliv hade de nog inte trotts allt, även om det ”stod ett skimmer över Gustavs dagar”. Men det var nog bara på Sthlms Slott.


Tyvärr har släktforskningen legat nere under några år. Men som den hobby den är, så är det bara att börja där jag slutade. Så fort jag slår upp en sida i mina anteckningar, så vips är jag där i sjuttonhundratalets Sverige.



 


      

 
 
Sanna

Sanna

29 november 2011 20:59

Faccinerande hobby och förstår att det kostar mycket tid men om man är intresserad så spelar ju inte tiden någon roll. Min mamma började släktforska som jag senare tog över (hjälptes åt) och vi kom så pass långt att vi hittade tattarblod i våra gener från Ryssland och det finns en mördare bl a från Dalarna. Jisses man blir ju mörkrädd. hehe
Jag har också lagt detta på hyllan och har en hel kartong full med papper och kladd efter allt arbete och undrar om det någonsin blir klart. Jag har helt enkelt för många hobbies.

Hoppas du kommer igång igen och beröttar på vägen. Det är alltid intressant.

Ha det bäst pågen!

http://www.sancha.bloggplatsen.se

 
Oldmolly

Oldmolly

30 november 2011 16:11

Konstigt att man tycker att det är så spännande med "förr i tiden", jag är likadan.
Jag plogade också Widdings böcker på den tiden, tycker att de är värda att läsa om.

http://oldmolly.bloggplatsen.se

 
T

T

1 december 2011 09:37

Har inte följt serien, bara sett lite på ett avsnitt men raderade ut det (hade spelat in). Jag och mina föräldrar har släktforskat lite tidigare. Men en hel del har ju hänt sedan dess, flera har dött och flera har fötts.

http://mina-ord-och-bilder.bloggplatsen.se

 
T

T

1 december 2011 12:29

Ställde ju en fråga till Dig, fick ju intrycket att Du läst något av Björn Ranelid!!! Det har däremot inte jag än.

http://mina-ord-och-bilder.bloggplatsen.se

Åke Johnson

6 december 2011 19:04

Men kniven i hjärtat, läs den. Jag gillade den.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards