Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under november 2010

Av Åke Johnson - 11 november 2010 15:55

 

Mona Sahlin gav nyheten till media i går.

Nu ska här göras om bland både folk och inriktning av politiken. Kanske !


Med Socialdemokratin i tiden måste bli sossarnas riktmärke för sakfrågepolitiken. Detta borde vara gjort redan efter förlusten 2006. Då blev det en massa rådslag som i princip inte ledde till någonting.

Men handen på hjärtat, går det att förändra Socialdemokratisk politik utan att ändra på ideologin i partiet. Jag är på den punkten villrådig. Jag undrar ändå om det inte räcker med ganska små förändringar men byter ut folket som ska presentera politiken.


Varför gick det så dåligt för partiet i det senaste valet.

Väljarkåren har förändrats sakta men säkert under de senaste valen. Ordet solidaritet är borta i vårt samhälle, mer eller mindre. Grundpelaren i sossarnas politik är just solidaritet. Alltså, svårt att vinna val på i dagens Sverige.

RUT och ROT och skattelättnader för den enskilde Svensken har gjort att tanken på sin nästa är minimal. Man tycker uppenbarligen att det är bra att klassklyftorna har ökat i vårt land. Olyckligt var det med ett samarbete mellan S, MP och V. Det om något är jag säker på.


Nu 2010/11 när merparten av befolkningen har det bra, har arbete, kan betala egenavgifter så går det kanske inte att i en valrörelse komma med skattehöjningar som argument för välfärd och solidaritet.

Om 8- 9 % av befolkningen är arbetslösa och invandrar och integrationspolitiken havererat för länge sedan, vad bryr sig väljarkåren om det ?

Jo, marginellt. 350 000 röstade på SD, inte bara rasister utan också de människor som slutat att hoppats på ett bättre samhälle i dagens Sverige. De som tappat tron på de etablerade partiernas valmanifest.


När kan Socialdemokraterna åter få väljarnas förtroende.

Ja, inte kan vi vända kappan efter vinden och föra en mer högerinriktad politik. Då om inte förr så tär det på förtroendet.

Det kanske rent av är så att 30% är en siffra som vi sossar får vänja oss vid. Tills den dagen kommer då högern har utarmat de sämst ställda i vårt samhälle och allt fler hamnat i den skaran. Då kanske man ropar efter social styrka och kraft till folket. Det har hänt förr i vår närhistoria.

     

           ///

Av Åke Johnson - 10 november 2010 15:17

 

-Har du lust att hålla kurs för seniorer i dataanvändning, sa hon helt plötsligt.

Jag var på styrelsemöte på ABF Österlen när hon frågade mig i en paus av mötet när jag kom med en kaffemuggen i högsta hugg.

-Är det för nybörjare, frågade jag.

-Ja absolut, sa hon, de kan inte ett dugg.

Seniorer tänkte jag. Hur gammal är man, om man är senior, just i det här sammanhanget. Det skulle visa sig att vissa var 60 år och andra 70 +. Det kom sju stycken tappra pensionärer som aldrig hade tittat åt en dator. Märkligt ändå tänkte jag att vissa har undgått datans värld och möjligheter.


Jag har varit cirkelledare i andra ämnen tidigare, så själva upplägget och efter en kursbok skulle inte bli något problem.

Det var lite av förundran som jag snabbt konstaterade att här börjar man med hur man startar och stänger en dator.

Jag har inte skrivit om det här tidigare för jag tänkte, bäst att låta det gå några gånger så jag vet vad jag ska berätta om.

Vi träffas på Tisdagar, vi i gruppen ”Data för nybörjare”. I går var det femte gången vi träffades.


Att se dessa entusiaster att efter fem gånger kunna starta upp, gå ut på Internet och nästan kunna skriva och komponera ett e- brev är en fantastisk upplevelse. För dessa deltagare öppnades en helt ny värld.

Det påminner mig om min morfar, när han på ålderns höst köpte sin första TV. Han kunde bara sitta och titta på testbilden och tyckte det var så fantastiskt.


Vi ska köra fem ggr till. Fyra av deltagarna har köpt datorer. Så nu jäklar tränas det.


    

Av Åke Johnson - 8 november 2010 22:32

Läste i dagens lokaltidning ett kåseri som bl a handlade om Kungen. Kåseriet gick ut på att det var synd om honom.

Så långt skulle jag inte vilja gå så jag tycker synd om honom. Även om jag är emot skvaller och förtal.

Kåsören menade att han har suttit på tronen av tvång och inte av fri vilja. Om det nu är så, så vet jag inget om det. Skulle det vara så tråkigt att vara Kung i Sverige så kan han ju abdikera till förmån för tronföljaren. Hon är ju vid det här laget både vuxen och myndig.


Vad jag däremot tror på, hans uppväxt, hans fostran, var ålderdomlig redan från start i 40 talets hovstat. Alla bär vi med oss mycket från vår barndom och barndomens fostran. Även om livet lär så har säkert hovetiketten halkat efter. Men att gå så långt som att tycka synd om är nog att gå lite väl långt.


Tänk ändå vad bra det vore om den anhållne mannen i Malmö vore den som polisen sökt efter.

Tänk ändå vad bra det vore om dessa hemskheter upphörde i och med gripandet. Det kanske är fler som håller på med dessa fasoner. Men jag får hoppas att myndigheterna utreder detta och de gör de säkert.

    

          ////

Av Åke Johnson - 7 november 2010 12:46

Jag har fått men även köpt en del DVD filmer under de senaste månaderna. Men ingen av filmerna har vi tittat på. De är lite olika titlar, en blandad kompott, skulle man kunna säga. Mest deckare och polisfilmer. Wallander och Irene Huss men också Sherlock Holms och några andra.


Vi betade av två stycken i går kväll. En Wallander och en Huss film. Någon större filmrecensent är jag nog inte. Jag tycker det mesta är underhållande och ganska trevligt. Har svårt att ge filmer kritik utan försöker se dem för vad det är. Wallanderfilmerna gillar jag för att jag många ggr känner igen miljöerna i filmerna och historierna är för det mesta bra. Så gillar jag Krister Henriksson och Lena Endre.

Huss är det lite annorlunda med. Men vad, vet i sjutton. Kanske det lite Göteborgska tugget som infinner sig allt emellanåt.


Sherlock Holms ska vi ta någon kväll då vi känner oss manade. Sa till frun att vi borde se den utan text, med tanke på vår Englandsresa till våren. Det är märkligt vad man lägger av sig med Engelskan då man inte underhåller det med jämna mellanrum. Jag jobbade i mer än tio år i ett företag där koncernspråket var Engelska. Men det var ju många år sen nu. Nu har jag full sjå med Skånskan och dess olika uttryck. Men träning ger ju färdighet så det är bara att träna och åter träna med både Engelska och Skånska.

   

Vi kan ju se Sherlock en gång utan och en gång med text så får man se om vi fattat rätt.


All right, here we go a little English exercises. In the spring, we must be able to take what people say. It would be privileged to speak a little English too.

   

Av Åke Johnson - 6 november 2010 16:08

Riktigt skapligt väder denna Alla Helgons dag. Varmt och skönt, lagom väder för att göra lite höstarbete i trädgården, det sista kanske innan vintern.

Nedklippning av de sista perennerna. Sköldpaddsblomman har faktiskt blommat ända tills bara för några dagar sedan. Men nu var det dax för bl a den att klippas ner. Komposten i form av en kompostbehållare i plast blev fullsmockad med allehanda grödor. Det kommer att bli fin mull till nästa höst, kanske rent av till sensommaren nästa år.


Före arbetspasset i trädgården var vi till minneslunden och tände några ljus. Byalaget bjöd på kaffe med hembakat till alla som besökte kyrkogården och som ville ha en kopp. Härligt med engagerade människor.

Vilken fin tradition detta är med att tända ljus på kyrkogården den här helgen. Det borde även en ateist tycka eller alla dom som inte tror på något efter döden. För vackert är det med alla ljus som lyser på alla gravar och minneslundar.

Ett liv efter döden ja ? Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Rent tekniskt borde det vara otänkbart. Men det är just det med det otänkbara. Ingen, mig veterligt, kan veta. Men har man lite tro så går det betydligt lättare.

Hur det är, får det vara hur det vill med, men ljus har jag tänt för er mamma och pappa och jag tror att ni ser min tanke.


Vännen pingstförsamlingsmedlemmen, han är ju säker, när den dagen kommer så kommer han verkligen hem, säger han. Gud va skönt det måste vara att inte tvivla.

      

Av Åke Johnson - 5 november 2010 17:53

Kungen ska skjuta älg, men de flesta skotten kommer från journalisterna om den nya boken. Hans framträdande ute i skogen i går hade vi kunnat vara utan. Jag tycker att han skulle ha ställt in den så kallade presskonferensen.


Många människor speciellt på vänsterkanten vill ha bort kungen. Men även andra som förordar republik. Men som med så mycket annat så delar frågan om Kungens vara befolkningen. Vissa är starka rojalister andra förordar en president.

Kungadömet Sverige. Är det inget att kämpa för. Om inte annat för historien. Många säger att det inte är demokratiskt och inte i tiden med en ärvd statschef. Men som det ser ut nu och flera år tillbaks i tiden har Kungen ingen politisk makt. Vi har haft vänsterregeringar under större delen av 1900 talet. Under denna tid hade man haft alla möjligheter att lyfta frågan att avskaffa monarkin. Men icke sa Nicke, t o m Olof Palme fegade ur.

Ska denna bok föra upp frågan igen ? Framtiden får utvisa det.


Alla människor måste få ha ett privatliv oavsett funktion i samhället. Vi kan ju se hur det ser ut runt omkring oss med olika makthavare i vårt samhälle.

Jag tror, på fullt allvar, att kommer man in i de ”fina” korridorerna och församlingarna så halkar man med i den allmänna glansen. Vi och dom, kommer alltid att finnas.

Ett bra exempel på det var ”Ny Demokrati” på sin tid. De skulle dra på med sina galoscher i Riksdagen. Men vad hände. Ledamot den ena efter den andra halkade med i den svär som etablissemanget ger. Svårt att förändra gamla regler.

T o m Lars Ohly ser ut numer som en konfirmand när han äntrar talarstolen i sin fina kostym. Men jag begriper väl att alla måste se respektabla ut i Sveriges Riksdag. Tyvärr lever dessa långt från verkligheten. Även om de ska vara där ute i bland, hos folket, hos väljarna.


I dag inhandlades två stycken adventsstjärnor på fot i detta hus. Nu är vi beredda på det som komma skall.

Jag tror att detta inlägg blev mest om datten, men så får det vara för denna gång.

      

Av Åke Johnson - 4 november 2010 17:39

Behöver jag säga mer.

Som ni vet, stort varuhus. Tur att det finns pilar på golvet, annars hittade man väl aldrig ut därifrån.

Malmö har ett relativt nytt IKEA. Jättestort. Entrén är som en ankomst eller avgångshall på en stort flygplats.

I IKEAs gamla lokaler öppnar ett nytt möbelvaruhus. Tänk att det kan bära sig. För att inte tala om alla byggvaruhus som finns.

Men det är väl bra om alla dessa kan leva vidare. Ett bevis på att det går bra för Sverige.

    

Av Åke Johnson - 3 november 2010 19:28

Ibland kan det vara svårt att skriva i bloggen. Så kallad bloggtorka infinner sig. Ett sätt för att komma på ämnen är att kolla på andras bloggar och på så vis få uppslag eller kanske svara några som kommenterat i bloggen av ett tidigare inlägg.


Följande rader är svar till någon och förklaring till en annan.


Jag är en Socialdemokratisk rojalist. En kanske udda kombination. Men jag vet att jag inte är ensam som försvarar kungahuset i vårt parti.

Det ska tydligen komma en ny bok om Majestätet. Populär och skvallerjournalistik tilltalar vissa människor och har säkert alltid gjort det. Men vad kungen gjorde för 40 år sedan, ja inte bryr jag mig om att läsa om sånt.


Men Tublerone, mutresor hit o dit, fria fotbollsmatcher för vissa o s v är mumma för vissa journalister. Ju större skandal desto bättre. Om så, det så kallade drevet börjar att spinna, ja då är det julafton för journalisterna.

Men vi ska ha en saklig och grävande journalistik, helt klart. Men snask och snusk, kan de väl hålla sig för goa för, tycker i alla fall jag. Men å andra sidan så behöver man inte läsa, om man inte vill.


I förra inlägget visade jag ett pensionärshem från Hälsingland där mina morföräldrar bodde.

Bloggkompisen oldmolly kallar detta för fattighuset.

Jag vill nog påstå att så bra som de hade då, så bra hade aldrig haft tidigare. Något ”fattighus” var det definitivt inte.

Ett brukssamhälle på den tiden var en stor trygghet i sig. Man jobbade och slet som bara den men när den dagen kom och man fick pension så stod där en liten lägenhet till arbetarens förfogande. En ringa månadskostnad fick de betala till Bruket. Ved kom till dem, huggen och klar, gratis. Var bara att lägga in i vedboden. Elvärme fanns om det skulle behövas. Elkostnaden fick de dock betala själv. Jag vet att de fick och hade en bra ålderdom. Förvisso, andra tider var det. Bruket gick för fullt. Framtidstro fanns i Sverige. Ingen på hela Bruket gick arbetslös.

Nä, något ”Fattighus” var det inte.


Finns en bok nu som heter ” Jag vill inte bli gammal i dagens Sverige”. Läs den. Den ger en fundering över hur åldringarna verkligen har det i dagens Sverige.


      

          ////

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards