Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under september 2010

Av Åke Johnson - 21 september 2010 10:09

Analyser, måste göras efter valet i Söndags.


Min egen reflektion, två block i landet som är nästan lika stora, plus ett antal människor som är missnöjda som röstat på SD.

Vad jag däremot tror fullt och fast på är att grogrunden för detta är den högerpolitik som präglat Sverige under de senaste fyra åren. Många, allt för många, har fått det så mycket sämre med förd Allians politik. Jag tror faktiskt inte att det bara har att göra med invandringspolitiken som vissa vill påstå. Även om det också är en ingrediens i detta.


Hur blev det då i min kommun ?


Vi Socialdemokrater höll vår ställning. Faktiskt fick S några fler röster än 2006. Det i sig är ju glädjande, men det räckte inte till fler mandat. Det måste betyda att kommuninvånarna tycker att våra kommunala politiker gjort ett bra jobb och att våra förslag och frågor varit bra i den kommunalpolitiska debatten.

Sverigedemokraterna ökade från 4 till 6 mandat. Oroväckande. Här kommer en utmaning för alla demokratiska partier. Att minimera deras ev utrymme. Nu återstår att se om SD får stolarna besatta.



En glädjande notering var att 5,3% fler röstade i detta val än 2006.


Betr. min omröstning. De flesta skulle se valvakan som var inne och röstade. Ja, nog sjutton var det spännande allt.


      

Av Åke Johnson - 20 september 2010 09:14

Vad är rättvisa.


Så här börjar texten i Wikipedia om ordet rättvisa :

Rättvisa är ett etiskt begrepp som innebär normen att följden av handlingar, egenskaper eller förhållanden är moraliskt rätt, rättsinnig och rättfärdig med beaktande av den som berörs av handlingarna, egenskaperna eller förhållandena.

Man kan vidare läsa om rättvisa bl mycket annat :

Det finns ett stort antal olika uppfattningar om vad rättvisa innebär.


Alltså, rättvisa kan tolkas, lite som passar en, just nu, just vid det här tillfället, eller så. Men det står också om etik och moral.


Jag tror inte att alla jublar denna Måndag efter valdagen. Att valet gick rätt till tror jag däremot de flesta tror, men var det rättvist. Självklart var det så ! Den som får mest röster vinner.

Men i det här valet vann ingen, jo möjligen Sverigedemokraterna som jag naturligtvis beklagar.

Sverige ser inte likadant ut i dag som det gjorde i går.

Nu har högervindarna tagit fart riktigt ordentligt i landet. Dels Moderaternas framgång och så SD.


Varför börjar jag detta inlägg efter en valförlust, med ordet Rättvisa. Anledningen är enkel. Ur min synvinkel är inte Alliansens politik rättvis och SD politik, om de nu har någon, är under all kritik.


Läste någon stans att vi lever här och nu. Sossarna kan inte leva på gamla lagrar. Socialdemokratin Anno 2010 skulle vara omodernt, fel politik helt enkelt för detta århundrade och så en diskuterad partiledare.

Vi, Socialdemokraterna, gjorde det sämsta riksdagsvalet sedan 1914, läste jag. Dock tror jag att vi gjorde ett bättre val den här gången än 2006 i vår kommun. Får säkert tillfälle att återkomma om det när alla siffror är på plats.


Men politiskt måste det vara en tung dag denna Måndag för Svensk arbetarrörelse. Nu kommer en period för eftertanke och analys. Jag kommer säkert att återkomma i frågan.


Men, nu har vi fått in ett främlingsfientligt parti i Sveriges Riksdag. Det i sig är ett stort nederlag för alla demokratiska partier. Nu är det bara att hoppas att alla övriga partier tar sitt ansvar och fryser ut ohyran som kommit in.


    



Av Åke Johnson - 16 september 2010 17:03

 



Nu är vi inne på upploppet när det gäller valet.

I morgon ska jag och några andra stå vid våran station och dela ut material från kl. 06.00 Det blir att gå upp i ottan det.


Sedan aktiviteter hela Lördagen med allehanda upptåg.

Så kommer då Söndagen med finalen, valdagen, med utdelning av valsedlar utanför vallokalerna. Sedan är jag säker på att luften går ur många valarbetare som lagt ned oerhört mycket jobb.


Måndag så blir det styrelsemöte med en första reaktion av valet. Ja, hur den kvällen blir står ju i stjärnorna just nu.

Sedan blir det som vanligt igen. Hur nu det är, har nästan glömt. Nja, så farligt är det nog inte ändå. Men mycket arbete har det varit nu under en ganska lång tid inför valet. Utan att överdiva så har valrörelsen för min del varit under hela det här året.


Undrar hur toppolitiker orkar egentligen. De måste ha en ork av guds nåde.


Så nu önskar jag alla bloggvänner en underbar valhelg och framför allt


                             GÅ OCH RÖSTA.


Vi hörs på Måndag.

      

Av Åke Johnson - 15 september 2010 16:05

 

Nu är det inte många dagar kvar på den här valrörelsen.


Ödesvalet. Vägvalet. Ja, vad nu detta val har kallats bland många, både i bloggar men även bland journalister.


Jag vill nog kalla valet ändå för ”Vägval”.

Ett fortsatt styre där individualister får fortsatt. Det står emot en Socialdemokrati som tänker mera på kollektivet tillsammans men Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

För mig som Socialdemokrat är situationen självklart ny och säkert många med mig. Samarbeta med två andra partier i en valrörelse. Försöka få ihop en gemensam plattform. Säkert inte lätt.

Samma situation för de andra två, naturligtvis.

    


Av Åke Johnson - 13 september 2010 13:28

 

I sommarvarmt väder och sol från en nästan klarblå kom vi till Brösarp.

Jag skulle vilja kalla detta för lite av en höstmarknad med försäljning av lokalproducerade produkter. Veteranbilar och veteranmopeder var utställda också till beskådan samt olika typer av maskiner, som t ex ångmaskiner.

Olika tävlingar fanns också för stora som små, alltså en riktig familjedag.


Här handlade vi på oss bröd från det lokala bageriet, potatis, ägg, värpta på morgonen enligt säljaren. Honung från trakten och olika grönsaker.

Viltboden erbjöd lammfärs till bra pris, som vi också köpte.

 

När vi passerade en åker på hemvägen uppenbarade sig detta konstverk. Tänk ändå vad man kan göra mycket med halm.

 

      

Av Åke Johnson - 12 september 2010 10:42

I dag känns det som en ledig dag för mig. Kan ägna mig åt fru och vovve hela dagen. Ja det gör jag nog ändå ganska mycket men valarbetet tar mycket tid de här senaste veckorna. Men det gör jag med glädje och övertygelse om att kunna försöka att förändra.

I dag blir det en vända till Brösarp. En by i den norra delen av vår kommun. Ett jippo går av stapeln där med mycket närproducerat enl annonsen. Vi får se vad de har att erbjuda. Vad jag redan vet är att trakten är en av kommunens vackraste platser med Brösarps Backar och Haväng som dragplåster.

   

    

Av Åke Johnson - 11 september 2010 19:12

Tack alla Ni som röstat i min omröstning här till höger.

Resultatet var glädjande, merparten ska rösta, vilket jag tycker är mycket viktigt.


Ny omröstning nu. Tack för att du deltar.  

Av Åke Johnson - 11 september 2010 16:02

 

Va ska kocken vara om inte i grytorna, så att säga.

Valarbetet fortsatte i dag. Vädret var gynnsamt, riktigt varmt. De förbipasserande var glada och trevliga och de flesta tog vårat valmaterial. Det vi delade i dag var det lokalpolitiska programmet.


Jag bor i en borgerlig styrd kommun, vårt lokala budskap verkar välkommet. Kanske att borgarnas politik har havererat, efter alla neddragningar, privatiseringar och dåliga underhåll av offentliga platser. Måste medge att positivisteten är större när vi delar ut det lokala programmet än det som gäller Riks.


Såg ni föresten att Banverket får mindre anslag till nästa år. Pengar som skulle gå till underhåll av olika banor i landet. Alliansen vill ju värna om den spårbundna trafiken enligt valmanifestet. Hur ska det nu gå ihop. Ska bli kul att höra. Ni minns väl tågeländet i vintras. Snacka går ju.


För övrigt så blir det en av mina älsklingsrätter i dag till middag. Koldolmar, kokt potatis och sås där till. Smaskens.

Just det, det blir ett undantag i dag med potatisen, med tanke på min diet. Men ställningarna håller jag någorlunda betr vikten. Jag har inte gått upp i vikt i alla fall, även om det går långsammare nu att tappa vikten.


Svaret på min lilla tävling i veckan var Malmö Opera och musikteater.

 

Får önska en trevlig helg.

      

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26
27 28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards