Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under juni 2010

Av Åke Johnson - 10 juni 2010 12:51

Jag undrar hur många som bor kvar på sin födelseort nu mer. Själv så flyttade jag ner till Skåne från Stockholmsområdet för fyra år sedan.

Jag är född i Stockholm. Bott i Sthlms innerstad och i Rimbo och Vallentuna. Men det har alltid varit så att arbetsorten och bostadsorten har varit två olika platser.

Förr i tiden var det ju ganska vanligt att man föddes, arbetade för att sedan dö på samma plats.


Undrar om Bruksandan finns kvar på Bruksorterna som finns kvar i Sverige i dag. Att det är en självklarhet att man tar jobb på fabriken efter avslutad skolgång, gifter sig får barn, bor kvar på orten osv. Jag tror knappt det.


Undrar om det finns några genuina ortsbor kvar som kan berätta om sin hembygd med rötter i generationer tillbaks i tiden. Hur är det nu? För att vara en genuin ortsbo skall minst tre generationer bott på samma plats.

Min Morfar och mormor var ett sådant par. De och deras förfäder hade sedan mitten av 1700 talet bott på samma ställe i detta Brukssamhälle i Hälsingland. De kanske finns kvar några sådana människor i vårt land, jag vet inte.


Varför kom jag nu på det här, just i dag.

Jo !

I lokaltidningen stod det om en man som hade träffat på några turister i Ystad och turisterna hade frågat om Ystad och ett speciellt hus.

Mannen hade inte kunnat svara på en ända fråga. Han själv var inte från Ystad men bosatt där sedan några år tillbaka.

Tidningen menar att ortsborna vet så lite om sin hembygd. Det är nog också sant. Tidningen menar att kommunen borde skicka ut en informationstidskrift till alla hushåll i Ystad så att de vet lite om stans historia. Kanske något för alla kommuner att tänka på.

För många är nog främlingar i sin egen hemort nu mer.


Här ytterligare en bild från Bromölla.

 

    


Av Åke Johnson - 9 juni 2010 14:35

Danmark har nu lagstiftat om förbud av vissa raser. Vilka det är kommer jag inte ihåg.

Jag trodde mera på tesen, inga dåliga hundar utan dåliga hundägare.


Jag har haft många hundar i mitt liv, stora som små. Men för den skull vill jag definitivt inte påstå att jag är någon hundexpert.

När man står i begrepp att skaffa en hund så har åtminstone jag läst en hel del om den ras som jag är intresserad av. Hur den är till sitt lynne. Om de egenskaper som den besitter och framför allt hur den är mentalt så hunden och jag passar ihop och att jag kan tillgodose hunden grundläggande behov.

Jag kan däremot konstatera att hundar är individer med vitt skilda egenskaper än vad fartbeskrivningen många ggr informerar om.


Men det är väl ändå så att vissa raser har mer av vissa saker och mindre av andra. Man pratar om kamphundar. Amstaff och Pittbullterier tänker jag genast på. Vad jag vet så avlades dessa hundar fram för just kamp.

Samtidigt är jag övertygad om att dessa raser kan vara en trevlig familjehund i rätt familj och miljö.

Vi har en Amstaff i vårat hundgäng som är snäll som ett lam. I dennes fall gissar jag att det beror på rätt omhändertagande sedan valpåldern.

Frågan är ligger ev aggressivitet i hundens bakhuvud p g a just att hon är en sådan ras. Det här vet i alla fall inte jag, men med tanke på gener och varför hon en gång blev en Amstaff.


Jag blev påhoppad en gång av en Rottweilerhanne. Inte av aggressivitet utan av lekfullhet, visade sig efteråt. Denna koloss gav mig svaga ben just då och sedan den dagen har jag respekt för den rasen. Fel av den hundägaren att låta hunden göra så. Jag hade ju kunnat vara en hundrädd person.

-O han är såååå snäll, var ägaren enda kommentar, vände på klacken och gick.

Jag tror mera på ett hundägarproblem men böjer mig och konstaterar att vissa raser kanske inte passar in i vårt samhälle.


Här några bilder från Bromölla och 6 Juni.

Någon som kommer ihåg den här modellen ?


        

Av Åke Johnson - 8 juni 2010 17:19

Men tanke på väderprognosen och de allt mer kalla vindarna packade vi ihop.

Vi hade i alla fall två härliga dagar på Ivön. Den tredje var inte fullt så mysig. 30 mm regn kom det.

Men mysfaktorn inne är hög under regnandet. Men 30/40 mm till, nej tack. I dag beslöt vi att packa ihop.

Det är ingen jätteapparat att riva. Vi har en markis av så kallad Zip modell, som rullas ut resp in. Sedan fäster man sidor och front med blixtlås, vips så har man ett bra och funktionsdugligt förtält, ett resetält helt enkelt.

Står vi länge på en plats, en säsong eller någon månad så får vi ta fram det större tältet. Men många pinnar är det när ett sånt ska upp och jag tycker nog det är lite bökigt med alla pinnar.

Planerna ändras och revideras. Men vad gör det. Mobilt boende är ju av den naturen.


        

Av Åke Johnson - 7 juni 2010 15:46

Ivön Måndag.


I dag regnar det. Vi skall vara här hela veckan så vi hoppas på bättre väder förstås.

Men en regnvädersdag, vad gör det. Det smattrar så hemtrevligt på husvagnstaket. Tidningar, böcker och datorn är med, så det finns alltid något att pyssla med.

Hunden Hugo måste ut även om det regnar så dom kläderna är med också. Det finns några säsongsliggare här som är kvar på campingen annars är det ganska öde med folk.


Hade tänkt att körs Humleslingan, en naturskön väg runt Ivösjön. Men då får det nog bli uppehåll först.


      

Av Åke Johnson - 6 juni 2010 22:05

Sitter i husvagnen och har en usel kontakt med rymden och televågorna.

Men än då, här har jag firat Nationaldagen. Ja, inte på själva ön dock, utan i Bromölla.

Bilder kommer vad det lider. Lite högtidligt, lite kul, lite folkdans, ungefär som en sån här dag ska vara, tycker jag.

Var inne i IFÖ Museet. Har inte varit där förut men dess produkter har jag många ggr suttit på, nämligen toastolen som tillverkas i Bromölla.


  

Av Åke Johnson - 4 juni 2010 19:09

6 Juni kan för vissa vara provocerande för andra fullkomligt naturligt. Sedan 2005 en helgdag i vårt land.

Alla vet att vi firar denna dag för att Gustav Vasa blev vald till Sveriges konung 1523.

Vissa menar att denna dag är högerns dag på den politiska paletten och 1 Maj skulle då vara vänsterns dag på samma palett.


Alltså skall en person som inte tillhör den högra sidan utan den vänstra inte fira Sveriges Nationaldag. Det är också så förvisso att de blå alltid varit mera nationalistiska än de röda.


Man kan självfallet ha åsikter om vår nationaldag. Men nog tycker jag att även en sosse kan fira vårt land utan att verka för suspekt.

Nu råkar jag vara en sosse som gillar Nationaldagen och i viss mån också kungahuset. Det kan ingen ändra på. Jag är glad och stolt över att vara Svensk. Om det Socialdemokratiska partiet tycker något annat, så får de tycka det. Som jag sagt tidigare, man kan inte vara alla till lags och hålla med om allt som partiet tycker.


    


Av Åke Johnson - 3 juni 2010 15:44

Vaknade i natt av att magen var i olag. Ja nu ska jag inte spinna vidare på det här för då blir det rena skitsnacket.

Det är väl någon kräk eller sommarsjuka eller vad det nu heter. Men jag är redan bättre men matt är jag nog trotts allt.  


  

Av Åke Johnson - 2 juni 2010 18:42

 

I går var det sista gången för den här gången i hundskolan. Jag fick diplom !

Alla hundar fick det. Men, betygen i diplomen var olika sa husse.

Husse verkade nöjd tyckte jag. Det var prov på sju moment i går. Jag klarade alla utom två. I diplomet stod det också vad jag behöva träna mer på.


Under teoripasset så får jag och alla kompisarna sitta i bilarna. Men när husse kom till bilen så sa han att det blir en fortsättning i Augusti. Det gillar jag skarpt. Det är faktiskt riktigt kul att gå i skolan. Så är det en annan sak också. Där är enda gången jag hör att någon säger till hur husse eller matte ska bete sig. Det gillar jag också, så det så.

      mellan 25 / 30 +, det tar sig.


Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards