Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under maj 2010

Av Åke Johnson - 17 maj 2010 16:35

Jag tycker att bränder av alla dess slag är något bland det värsta som finns. Mordbränder är det något sjukt över.

Nu har det hänt igen i min närhet. Två anlagda bränder i Hammenhög. Ett korsvirkeshus i Weibullsområdet samt kyrkan.

Korsvirkeshuset användes som kaffe på sommarhalvåret och kyrkan, som en del i vårt samhälle.


Pyromani, pyro = eld, mani= galenskap.

De har nu anhållit den så kallade ”Gryningspyromanen”. Självklart ska ingen dömas innan brottet är bevisat, men pyromani måste betraktas som en psykisk sjukdom. Det kanske det också gör.

Men jag inbillar mig att det finns allt förmånga sjuka människor där ute som skulle behöva ha hjälp av sjukvården. Speciellt många med psykiska sjukdomar. Vi läser ju titt som tätt vad dålig vår Svenska psykiatri är.

Då kan jag inte annat än att bli bedrövad när man läser sådant. Jag älskar att prata om skatter och har inget emot att betala skatt. Men, ge då psykiatrin pengar i stället för att sänka skatten Regeringen.

Jag vet, sossarnas politik var tyvärr inget bättre på den punkten tidigare. Men sent ska syndaren vakna. Bättre upp, båda blocken.

Om, jag säger bara om, man får tag i förövaren av dessa mordbränder, eller om det nu rubriceras som försök till mordbrand, så hjälper det inte bara att låsa in en sån person. Den personen måste få vård och rehabilitering.

Vad finns det annars för alternativ. Inget !

Individen lever, så länge han gör det, måste personen få hjälp. Dödsstraffet avskaffades i Sverige 1921 (tror jag att det var), så den utvägen är blockerad.


      

Av Åke Johnson - 16 maj 2010 10:42

Nu räcker det. Jag har fått nog av allt regnande. Att gå ut med hunden är som att stå under duschen. Till och med hunden börjar att tröttna.

Jorden har fått sitt nu. Över 35 mm den gångna veckan. Rotblöta är vad det är, har jag lärt mig någon gång. 32 mm är rotblöta, hörde du det, du som styr över regn, blåst, sol och allt annat väder som vi på jordskorpan kan få.

Det sägs att vädret är det mest omtalade när två människor träffas och pratar med varandra. Tror sjutton det, vi Svenskar är beroende av vädret. Vår och sommar är ju så kort. Ta bara en kväll på Frediksdal i Helsingborg med Eva Rydberg i regn, hur kul är det. Eller en konsert i Dalhalla i Rättvikstrakten, i just regn.

Men vänta nu, om det blir en regnig sommar blir inte elen billigare då ? Jo, möjligen för vissa men inte för mig som har ett bundet pris.


Nyhetsflödet i DN i dag var som vanligt mord, ekonomiska krisen i Grekland och nedgången i ekonomin i Euroländerna. Miljöpartiet vill ha 35 timmars arbetsvecka och i Vietnam dör folk för att få en ny regering.

En hel bilaga om Bröllopet, ja ni vet, det mellan Viktoria och Daniel. En hel bilaga ? Klänningar hit och klänningar dit. Så var de kungliga bröllopen förr och så vidare. Men även en diskussion betr. monarkins vara eller icke vara.


Här sitter jag nu och tar till mig allt elände medan regnet strilar ned utanför köksfönstret.

Men finns det inget positivt denna regniga Söndag. Självklart finns de det. Men vädret har stor betydelse för mig. Så är det bara.


      

Av Åke Johnson - 15 maj 2010 08:58

Vid vår södervägg så har vi en typ av oxbär som klättrar eller rättare sagt som är uppbunden utefter väggen.

Växten är rikblommande på sommaren med vita fina klasar som på hösten blir röda fina bärklasar.

Växten är ganska buskig i växtsättet så jag får tukta den, allt eftersom den växer, som jag vill att den ska se ut på väggen.

 

På väggen har vi två stycken krukhållare i smide. Den ena sitter mitt i denna vackra växt medan den andra är lite mer på sidan om.

Så här års så har inte några krukväxter placerats ut ännu i hållarna.


Till min förvåning i veckan då jag tänkte ansa växten lite från fjolårets torra grenar upptäckte jag att en fågel hade byggt ett bo i den mera inbäddade krukhållaren.

Ingen fågel i synhåll, inga ägg heller. Men ett otroligt fin och välbyggt bo var det. Jag rensade lite som var planerat men rörde inget runt inneboendes bo.


Nästa dag tittade jag till boet och till min förvåning låg det nu tre fina små ägg i det, kanske fler, ville inte i detta läge gå så nära. Ingen fågel i synhåll. Jag gick därifrån och började pyssla med annat.

Dagen efter så tittade jag igen på boet lite på håll. Jo minsann, där låg en lite fågel och ruvade. Jag gissar att det är en Stare.

Det känns nästan lite högtidligt att fågeln har valt just vårat hus, våran vägg för bosättningen. Ska verkligen bli roligt att följa vår nya inneboendes bestyr och hoppas nu att de ska trivas. Det kommer inte att bli någon krukväxt på den boplatsen i alla fall. Boet med dess invånare är dekoration nog.


 

En bild på Blodplommonträdet efterfrågades av en bloggvänn, var så god.

 

      

Av Åke Johnson - 14 maj 2010 09:51

I går var det en uppehållsdag. Regnet som skvalade på natten avtog frampå morgontimmarna.


Vi gjorde en rundtur norr om tätorten. Vitaby och Brösarp skulle vi besöka av två skäl. Vitaby för sin handelsbod som specialiserat sig på vilt och sedan en liten marknad på torget. I Brösarp skulle vi besöka en gammal gård som vi tidigare inte sett, Glimmebodagården från 1794.


Gården låg mycket vackert i en dalgång inte långt från Brösarps norra backar. De norra backarna är kanske inte lika kända för turisten som de södra, eller det man förknippar med ordet Brösarps Backar, troligen beroende på den mycket fina rastplatsen som finns vid de södra och som också fått pris. Hur nu en rastplats kan få pris ?


Färden gick sedan mot Degerberga och under hela turen så slog det mig, ”hur kan man påstå att Skåne är platt”. Jo, om man bara varit på söderslätt, möjligen, inte annars. Skåne är täckt med många böljande kullar och däremellan bok och barrskogar.


Nedan några bilder från dagen.



 

Från Glimmeboda mot Forsakar och Degerberga.


 

Dagens väder     


Av Åke Johnson - 13 maj 2010 10:21

Jag äger inte många VHS band. Men jag hade en film från 1951 som var bandad från TV kanalen TCM. En pärla för mig.

Den har hängt med i många år. Ja bandet menar jag. Så av en händelse var jag inne i radioaffären, den lokala, i ett ärende. Då gjorde han reklam för att han spelade över från VHS till DVD. Skiva och jobbet skulle han ha 125 kr för.

Jag lät honom göra det av min gamla VHS film. Vilket strålande resultat det blev. Bild och ljud blev mycket bättre på DVD skivan.

Jag som inte är så kunnig i detta tyckte att jag gjort ett kap för en billig penning.


Vill jag gråta, bli sentimental och minnas tillbaka lite, så kan jag nu mer lägga i DVD skivan och njuta av The Great Caruso med Mario Lanza.

 


    

Två dygn 25 mm regn.


Av Åke Johnson - 12 maj 2010 15:58

Regnet det bara öser ned och jag blir både blöt om skor och strumpor. Var det inte en sångtext som löd så.

Men det avspeglar vädret rätt bra en dag som denna. Ska visst bli regnigt hela veckan verkar det som. Jag ska nu inte börja att klaga. Regnet behövs verkligen. Kommer nog att sätta fart på växtligheten ifall det blir en riktig rotblöta nu. Men, måste det regna så förbaskat hårt. Blixt och dunder är det också. Jo, lite gnäll blev det nog, trotts allt.


         



 

Kursen för Hugo gick över förväntan i går kväll. Jag ska hälsa att han tyckte det var kul också, men att han saknade nog att husse inte fick så många tillsägelser i går.


Jag funderade under gårdagens träning att det borde vara ett krav på ett hundkörkort. Jaa, ett förarbevis för att framföra hund.

Det borde vara ett obligatorium, skaffar man en vovve så måste man få en grundkurs i hur man sköter och framför hunden.

Alltför många hundägare är för nonchalanta med sina hundar. Det minsta man kan begära är väl att hundägaren skall veta vilka konsekvenser det kan bli om det skulle hända något. Här kanske uppfödarna har ett visst ansvar. Stor eller liten hund, spelar faktiskt ingen roll. Det finns människor som är rädda för hundar och då spelar storleken ingen betydelse.


Vi går nu steg två. Steg ett var valpkurs. Den här gången heter kursen lydnad grund. Det mest grundläggande man kan begära av hunden och dess ägare och kul är det också för båda parterna.

Hugo (amerikansk cockerspaniel) och Zita (jack russel) är de minsta deltagarna i vår kurs. Resten större raser. Jag undrar var är alla andra småhundsägarna är med sina hundar ?

Jag frågade Brukshundsklubben om detta, men fick inget bra svar, tycker jag. Det ända svar jag fick var att små hundar är så lätt att lyfta upp, om fara är på väg. Vadå fara ? Lydnaden då ?


Alla hundar går att lära.

Hugo har två kompisar som han brukar träffa under morgonpromenaden. Två Papillon. En av de mindre raserna. Men vilket lydnad de uppvisar. Går fot, sitter och ligger på kommando. För att inte tala om när hussen ropar HIT. De kommer som ett skott. Kul och imponerande att se.

Det kan ju vara så förstås att småhundsägarna tycker att de inte hör hemma bland Labradorer, Schäfer, Dobermann, Rottweiler och de andra större hundarna.

Men jag kan garantera att hundarna verkar inte märka vem som är större eller mindre. Hugo fick en Dobermanntik som förälskelse i går kväll. Men bara på håll. Hundarna får inte hälsa på varandra under lektionen. Stackars Hugo.


Men de mindre raserna kanske går på kurs på andra ställen än i Brukshundsklubben.   Vad tror Du ?


(beklagar spärren i går)

Av Åke Johnson - 11 maj 2010 17:11

 

Jag längtar till kl. blir dax att åka till skolan i kväll.

Det ska bli kul att se om husse får på moppo igen :-) !


  

Av Åke Johnson - 10 maj 2010 17:19

 

I går var vi på ett så kallat kosläpp. Rena folknöjet.

Jag har nog sett och själv varit med om kosläpp tidigare för väldigt många år sedan, men något folknöje vet jag inte om det var då, på den tiden.

Här i lokaltidningen annonseras det ut när den och den gården har kosläpp.

Sagt och gjort, vi åkte till Gårdslösa Gård i Smedstorp. Som sagt, folknöje.

-Var ska vi parkera, undrade jag.

-Kolla på åkern där till höger, vart svaret.

Jättemånga bilar stod på rad på åkern till höger.

-Det här påminner lite om Kiviks marknads parkering, sa jag och ironiserade lite. Fullt så mycket folk var det naturligtvis inte, men väldigt många bilar var det.


Väl framme så var det mycket folk som stod förväntansfulla och tittade mot ett visst håll. Grindarna slogs upp och som på beställning kom kossor, kalvar och en bastant tjur.

De skuttade som tjurarna gör hos Ferdinand på Julafton.

Krumsprång, galopp och vad nu alla gångarter kan heta för kreatur.

Eftersom jag är barnsligt förtjust i allt som har med djur och lantgård att göra så gillar jag det här. Det var som kossorna aldrig fick nog. De sprang och skuttade från den ena sidan till den andra. De stannade till och luktade på det färska gräset och sen bar det iväg i gen. Till slut efter kanske 20 minuter så lugnade det ner sig och det var dax för en grillad med bröd.

Jo minsann, det fanns att köpa på lagårdsbacken. 10 Kr. Rena reapriset.

          


  Dagens väder   



Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards