Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 23 april 2010

Idioten.

Av Åke Johnson - 23 april 2010 14:30

Åsså Fredag, igen. Vart har dagarna tagit vägen ?


Var inne en kortis i min släktforskning i går kväll. Det var en uppgift som jag behövde över en avlägsen släkting.

För övrigt har släktforskningen legat nere ett tag. Allt för länge egentligen. Men, nu är det så här, när det gäller släktforskning, man måste ha lugn och ro omkring sig och bara kunna ägna sig åt texten man har framför sig på skärmen. Så är det åtminstone för mig.

Att läsa text från början av 1800 talet och ändå värre 1700 talet manar i vissa fall till just forskning. Stavningen är ju annorlunda, orden har många ggr en annan betydelse, o s v.

Men det är väl inte för intet det råder tystnad på bibliotek och i forskarsalar. Så forskar man hemma, som jag gjort en tid, så fordras det lugn och ro.


Jo, jag skulle ha en uppgift på en avlägsen släkting. När han föddes så hade prästen skrivit i kyrkboken att han var idiot. Stackars krake då !

Lite längre fram i livet så fick nog prästerskapet revidera ställningstagandet om denne mans psykiska hälsa. Det visades att han var nog klipskare än de flesta kanske. Han tituleras som Byggmästare några årtionden framåt i tiden och hade en stor gård i Hälsingland. Han fick 9 barn varav 5 av dem upplevde ganska hög ålder som gifte sig och i sin tur fick barn.


Tack du idiot för att du fortsatte, annars hade jag inte kunnat skriva detta inlägg.

 
 
Tintin Belisida

Tintin Belisida

23 april 2010 14:43

Jag och mina föräldrar har hållit på lite med släktforskning tidigare. Blir fascinerad när jag hör ibland hur långt tillbaka i tiden en del kommer. Och Idioten ja... mer än en patiens och en roman av Fjodor Dostojevskij. Det lär ju förresten vara så att en del psykiatriska diagnoser inte alls har med idioti att göra, utan tvärtom. När jag berättade för en kvinna på en jourtelefon för ett antal år sedan om just min sa hon ärligt att hon inte kände till den så mycket men sa spontant att "man" väl är mycket intelligent. Vanligt också med bl.a musiker, författare etc., dvs. människor som är kreativa på olika sätt. Frödingt t.ex hade visst schizofreni. Ja, återigen en variant av att det inte finns något ont som inte har något gott med sig!!!/Vill också passa på att önska dig en trevlig helg.

http://elisannw.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

23 april 2010 15:16

Tänk vilka historier som sakta växer fram även om de inte kan tala dina ättlingar.
Min mamma har arbetat på en pastorsexpedition och när jag var liten var jag med några ggr och fick se kyrkböckerna som förvarades inom brandsäkra dörrar. Tunga och dammiga och fula var dem och skriften var givetvis med bläckpenna och skrivet med ganska så stora snirklar. Det var svårt att läsa minns jag också och bladen hade gulnat med bruna fingrade kanter. Mamma däremot var en höjdare på att läsa vad det stod och just som du berättar kunde man läsa om utomäktenskapliga barn och "idioter".
Jag skulle också vilja syssla med det här men så förekom en kusin mig och har gjort ett jättejobb även om det stannade hos min farfars mamma/pappas föräldrar.

Lycka till med läsandet, ron och ffa att du lyckas på vägen!

http://www.sancha.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

23 april 2010 17:46

Du menar Al Pacino förstår jag. Jo jag tänkte också på titeln när jag väl sänt iväg inlägget...hehe.

http://www.sancha.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards