Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 30 juni 2009

Det var då en gång för länge sedan.....

Av Åke Johnson - 30 juni 2009 16:18

Det var en gång för länge sedan. Så börjar alla sagor. Så även den här fast detta är en sannsaga.


Vi, mamma, pappa och jag skulle åka ut till landet. Ja, man sa så, till landet. Pappa hade byggt en sommarstuga på Rådmansö utanför Norrtälje.

Det var sommarlov och pappa hade semester. När denna stuga byggdes så kommer jag ihåg att föräldrarna sa, här ute skall vi aldrig ha el, inget vatten inne och följaktligen inget avlopp heller. Senare blev det både el , vatten, avlopp o s v. men det är en annan historia.


Vi kom ut till sommaren. I närheten gick korna och betade och det var verkligen landet.

Jag fick order om att kl. 13.00 skulle vi alla tre lyssna till Sommarprataren. Programmet Sommar var oerhört populärt. Från varje stuga kunde man höra Sommar, sommar, sommar när klockan slagit ett.

Just den här dagens var det Barbro Alving som skulle sommarprata. Jag hade inte den minsta aning om vem denna ”tant” var.

Hon kåserade över ämnet, ”sommarstugan”. Slående tänkte jag. Faktiskt spelade hon ganska bra musik också.

Hon sa att allt som man inte ville ha kvar i stan tog man ut till sommarstugan. Möbler som kläder. Hon berättade med en sån inlevelse så jag såg allt framför mig.

Hon avslutade med att säga, ”där står nu husmor i en gammal avlagd städrock från anno datsumal på farstubron och innanför dörren står gamla avlagda möbler”.


Det var från en tid när inget skulle slängas. Man hade naturligtvis inte råd med ett nytt möblemang och en massa nya kläder.

Från den stunden blev Barbro Alving en av mina favoriter. Inte för det där men kläder och möbler utan på det sätt som hon kåserade.

Mina föräldrar kände naturligtvis till henne sedan länge.

Mamma tyckte hon var som en karl, kommer jag ihåg att hon sa. Var det möjligen för hennes rökiga röst och hennes framfart som korre i Spanien under inbördeskriget.

Det fick jag aldrig något svar på, när jag frågade.


Hur i fridens dar kommer jag ihåg det här just nu.

Jag är med i Bonniers bokklubb. Det har kommit en ny (tror jag) bok om Barbro Alving.


Men berätta det kunde hon så att en yngling blev fascinerad.


Föresten radion, var en batteridriven historia såg ut som en mindre beauty box. Man öppnade locket och därunder var högtalare och rattar för stationer och volym. På insidan av locket fanns en liten spegel. Varför, ingen aning.


Bilden från Ivö klack.


 
ANNONS
 
GladaKatarina

GladaKatarina

30 juni 2009 17:56

BANG!! Härlig kåsör, journalist och författare. Säkert stor förebild för många då, borde hon även vara idag.

http://gladakatarina.bloggagratis.se

 
Elisabeth

Elisabeth

30 juni 2009 20:10

Jag säger än idag "landet", alternativt "stugan". Vi passerar en del kor och annat på vägen dit också. Vi har el där sedan sommaren 1974, men inget avlopp då det är en vattentäkt än. Vi har däremot en vattenberedare.

http://elisannw.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

30 juni 2009 23:30

Åh älskar sådana här små historier om själva livet. Att läsa om det som varit och vad andra människor har upplevt och tolkat vissa saker i livet. Barbro Alving "bang" minns jag väl och har läst något av alla hennes kåserier som hon skrivit.

Du får gärna skriva mer om din barndom, det är uppfriskande! :))

http://sancha

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Skånepågen, politik och annat. med Blogkeen
Följ Skånepågen, politik och annat. med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se