Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 24 juni 2009

Vår välfärd, något att vara rädd om.

Av Åke Johnson - 24 juni 2009 16:51


Hur skall vi i framtiden kunna behålla vår välfärd.

Läste en artikel i tidningen i dag på morgonen om denna fråga. Välfärden eller trygghetspaketet som jag skulle vilja kalla denna modell som vi ändå har i vårt land.


Senaste åren har det tummats en del på välfärden. Beroende på vilken regering som sitter vid makten.

Artikelskribenten menar att vi måste stå för välfärden själva inom en snar framtid. Jobba längre upp i åldrarna, betala ur egen ficka mer än vi gör i dag o s v.


Men vad händer om detta blir verklighet. De som redan har lite får mindre. De sjuka får det ändå sämre och de arbetslösa, ja de stackarna får en bedrövlig dålig A kassa.


Detta fenomen menar jag är lika illa som att vissa kommuner nu och i framtiden är tvungna att höja den kommunala skatten. Om detta sker så drabbar det de sämst ställda i kommunen. De får en högre skattebörda plus alla utlägg för olika samhälleliga tjänster.


Det finns självklart en lösning på problemet.

Om välfärden skall behållas så måste statlig skatt tas ut av alla. Sedan skall fördelningspolitiken sköta resten. Svårare är det inte. Men hur kul är det på kartan för ett politiskt parti att gå ut i en valrörelse med mottot, Skattehöjningar.


Det har alltid varit och kommer alltid att var lättare att rasera än att bygga upp.


Man skall inte ta ut skatt i onödan, självklart inte. Men jag tror ändå att man måste ställa sig frågan, vilken typ av välfärd/trygghetslösningar vill jag ha.


Jag brukar tänka så här. Om någon frågade mig, nu skall vi ta ut 0,50 öre extra för att förstärka sjukvården, denna summa skall öronmärkas för ändamålet. Jag skulle aldrig tveka. Självklart skulle jag svara ja på frågan.

Motfrågan kan vara, ta en privat försäkring i stället och låt skattetrycket vara så lågt som möjligt. Ja just det, alla har inte den pengen för en försäkring.

Jag vill i alla fall ha en sjukvård som är finansierad av staten som ALLA får del av.


Däremot måste välfärdssystemen ses över. Inte raseras, men ses över. Jag har under lång tid tyckt att barnbidraget skulle kunna vara behovsprövat.

Det är inte rimligt att höginkomsttagare / miljonärer skall ta emot samma ersättning som en familj med låg inkomst.

Att alla skall få barnbidrag är en kvarleva från 1948. Tidigare när barnbidraget infördes 1937 var det inkomstbeprövat, kanske något att tänka på för de som beslutar.


Jag hoppas att nästa valrörelsen belyser skillnaderna mellan höger och vänsterpolitik och att väljarna inte förblindas av låga skatter som ger vissa i vårt samhälle en extra tusenlapp i plånboken.


För det är med skattemedel vi värnar om vår välfärd för alla.


För övrigt rinner näsan och lite dov i bollen. 

Men tänka klart kan jag fortfarande. Så ovanstående är min innersta mening.



 
 
Sanna

Sanna

24 juni 2009 18:22

Fast nog är det allt synd om pensionärerna när ännu mer skatt läggs på dem. Jag tror att ska vi alla få en pension så får man börja spara själv. Det gjorde både jag och mannen men då gick fonderna åt helvete och summan vi ska få per mnånad är idag skrattretande.
ka man spara är det lika så gott att lägga dem i madrassen.

Du nämner barnbidragen. Socialbidragen då? Gissa om det fuskas på alla möjliga sätt och jag säger inte vilka men det är ju inte så svårt att räkna ut om man har råd med villa två bilar men ändå går hemma på socialbidrag!!!!


Ja jag är sketaarg!

Krya på dig!

http://sancha

 
Eva

Eva

24 juni 2009 20:13

Jag skulle hellre betala mer skatt än så som vi har det idag. Det är förskräckligt att dom ska locka med sänkta skatter när allt annat blir sämre.
Socialbidragen fuskas det nog en hel del med, samma sak med sjukbidragen. Man önskar att dom kunde gå på dessa fuskare istället för att andra som verkligen behöver hjälp drabbas.

Hoppas du kryar på dig snart.

http://www.gruddelin.bloggagratis.se

 
Magnus

Magnus

25 juni 2009 01:08

Va...en sosse som tycker att barnbidraget ska behovsprövas?
Tänk jag trodde att du följde mallen som partiet lagt upp...kul att du sticker ut lite. Men framtiden ser lika blå ut som himlen gjort de senaste dagarna...de nya M står ohotade så länge sossarna behåller sin frontfigur och så länge de inte är intresserade av att förnya sig.

http://mj.bloggagratis.se

 
GladaKatarina

GladaKatarina

25 juni 2009 21:10

Jag är enig med dig, Åke, som du vet.

Behovsprövas, ja ibland kanske.

Men jag vill gå ett steg längre: Medborgarlön. Det hade gett friheten till studier, stanna hemma med barnen, sköta sin hälsa och samtidigt sparat in på instanser som F-kassan, CSN och mycket annan dum byråkrati. Delar av Skattemyndigheterna skulle kunna sparas in. Socialbidraget läggas ner.

Ville man ha mer än medborgarlön, fick man jobba sig till det. Girigheten ligger ju tyvärr i människans natur.

Och där har vi en del av problemet: sedan 80-talets finanshets har allt fler ansett sig ha "rätt" att ta för sig. Inte minst politiker. När de som skall vara förebilder bär sig åt så, då gör medborgarna samma sak.

Ugh. Röda Gladan har talat. ;-)

http://gladakatarina.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards