Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under maj 2009

Av Åke Johnson - 7 maj 2009 16:25


I dag tänkte jag inte fördjupa mig i något speciellt ämne utan bara berätta att jag har hantverkarhjälp här hemma.

Ena gavelspetsen skall målas. Jag brukar göra det mesta själv när det gäller underhåll. Men upp på en byggställning och sedan en mindre stege på det, då får jag ge mig. Då tar jag hjälp av riktiga akrobater som inte är höjdrädda.

Annars tycker jag målningsarbeten är ganska kul. Man ser resultatet med en gång.

Fortsättning följer.


Bilden har inget med inlägget att göra. Men visst är det fint med Backsippor.

Av Åke Johnson - 6 maj 2009 16:14

Man kan få människor till allt.


Människan kan förändras från att vara fromma som ett lamm till att bli en Rambo typ.

Ett bra exempel på det var när Vietnam kriget härjade som värst.

Jag har läst en hel del om den epoken av vår tids historia. Har också varit olika dokumentärer på TV om detta.

Amerika gjorde fromma gossar till vildaste Rambotyper. Varför? För att stoppa Kommunismens framfart. Systemet i ett land, kan således framställa människor som kan göra allt. Se också självklart på Nazismen i Tyskland före och under andra världskriget. Vi är otroligt påverkbara beroende på omständigheterna.


Kan detta ske i vårt land?


Det tror jag knappast. Vi har varit förskonade från djupa långvariga depressioner. Kommer denna lågkonjunktur att vara under flera år så kan mörka krafter komma fram. De finns redan nu men hålls tillbaka av vår demokrati.

Däremot tror jag att någon revolution inte skulle kunna få något fotfäste här. Men osvuret är kanske bäst.


En annan egenskap är girighet och moral.


Är vi giriga som barn. Kanske, jag vet inte så noga. Girigheten tränger sig på i samband med olika karriärer. Kan han, kan jag. Fartblindhet måhända, men kan man sko sig så gör man det. Få människor har den moralen att avstå om man nu inte blivit formad i någon typ av ideologi som styr dess moral. Moral är å andra sidan ett flexibelt begrepp.

Det sägs att Svenska Vänsterpartister ger en del av sin lön till sitt parti, för de som sitter i Europaparlamentet. Jag vet inte om detta är sant, men det påstås så.

Detta skulle vara, enligt mitt sett att se, ett bevis för hur lärandet i uppväxten skapat just dessa människor och deras moral för frågan.

Motsatsen borde vara som exempel Wanja Lundby Wedins agerande. Kanske inte bara med AMF affären utan alla hennes styrelseuppdrag (betalda). Den som har vill ha mer.


Jag tror däremot att balansgången är jättesvår.

Ta en gräsrot som kommit upp sig till de fina salongerna. Vägen dit är säkert lång, men fallet går desto snabbare. Att veta och hålla sig vetande om var man kommer ifrån, är säkert mycket viktigt. Tänk om alla kunde tänka så. Det är nog svårt att värja sig mot girigheten men nödvändigt om trovärdigheten skall råda.

Får moralen då hos dessa människor inte en törn. Jag tycker det. Men som sagt moralen är flexibel beroende på vilken division man spelar i. Det får jag nog leva med.


Av Åke Johnson - 5 maj 2009 20:34


Läste en blogg här för leden om orättvisor, krig, människor som träter med varandra o s v.


Vad är en orättvisa?

Varför finns det krig?

Varför träter man på varandra?


Jag tror att det finns flera bottnar.

En kan vara att man har tagit ställning. Man har tagit ställning för någon ting, en fråga, eller vad det nu kan vara. Man har inte varit passiv utan man har tagit ställning. Man har bestämt sig. Jag tycker så här.

Sedan beror det på hur man förvaltar sitt ställningstagande.

Man vänder i varje fall inte kappan efter vinden.


Orättvisor.

Ordet strider mot sunt förnuft. Vi vill inte ha orättvisor, vi vill ha rättvisa. Rättvisa tangerar demokrati. Rättvisa fördelningar t ex. Liksom lika värde och lika till alla.


Varför krig.

Man kanske inte accepterar den rättvisa som människorna vill ha. Man gör revolution, man startar krig.

I en demokrati förkommer inga krig. I socialdemokratins grund finns inskrivet, inga krig. Konflikter skall lösas genom demokratiska fredliga samtal. Aldrig ta till vapen för att få sin vilja fram. Man tar alltid striden verbalt.


Varför träter man på varandra.

Jag som fritidspolitiker träter mycket. (med en nypa salt)

Men jag träter inte för trätandets skull utan jag argumenterar för en viss fråga som med utgångspunkt av min ideologiska övertygelse och den rättvisepatos jag har.

Självfallet, har jag inte med mig alla i min åsikt, men jag har tagit ställning för min sak.


Alla människor måste ta ställning till saker och ting oavsett fråga. Att sitta passiv gynnar definitivt inte personen och gynnar ingen.

Man måste också stå för sin sak. Man måste också acceptera att andra kanske får mer gehör för sin sak även om det strider mot mitt ideal. Då ska man i rättvisans namn ge sig och gå hem och ladda batterierna för att en annan gång ta upp frågan igen och en än gång strida för sin sak.


Ett samtal mellan två personer som har olika åsikter är dömt att misslyckas, de börjar att träta. Den ena skall övertyga den andre. Här gäller det att stoppa i tid. Därför är ett beslutande organ vilket som hälls alltid udda till antalet.


Bloggvännen sa vidare att ogräs är ett härdigt släckte.

Ja så långt jag vet, så är det som vi kallar ogräs, är inget ogräs. Vi kallar dom ogräs bara för att de skall inte vara där, där vi skall sätta våra finare kulturväxter. Att sedan ”ogräsen” är härdigare än våra fina växter, det vet jag egentligen inte varför vår Herre gjorde det så.

Kolla rotsystemet på en maskros eller kirskol, går knappt att utrota. Även om jag provat med Stroller och allt vad det nu heter så måste jag behandla varje vår och höst. Dessa örter har tagit ställning och tycker att jag inte är rättvis i min behandling.




Av Åke Johnson - 5 maj 2009 17:08


Regn över Österlen.

Ett behövligt sådant. Naturligtvis har inte regnmätaren kommit upp ännu, så jag vet inte hur mycket det har kommit. Men regnet har varit bra. Så till vida att det har regnat sakta och fint och ingen kraftigare blåst. Det blir fint för potatisen och andra grödor.


I dag har jag och mina kollegor i Miljö och Byggnadsnämnden varit ute runt om i kommunen och tittat på olika, objekt, byggen, platser o s v.

Man får en annan bild av akten än när man bara läser det på ett papper. Inte bara det, man närmar sig, bekantar sig mer med sina nämndekollegor när man är tillsammans en hel dag. I nämndarbetet märker man egentligen inte så mycket av vad grannen har för partifärg.

Men miljö och bygg och speciellt byggfrågor är ju en ganska snäll nämnd. Motsättningarna i frågorna är inte så stora även om de naturligtvis finns där i vissa lägen.


Nu ska regnmätaren fram. Alltid kul att se hur mycket det kommer från ovan när det nu väl börjat.

Av Åke Johnson - 4 maj 2009 16:59


Glada Katarina skrev ett inlägg om föräldrar / ungdomar i dag och nämnde Rosengård i Malmö som ett exempel av plats.

Hon refererade också till en sida i Sydsvenska Dagbladet :

http://sydsvenskan.se/malmo/article429662/quotUtvisa-de-familjer-vars-barn-kastar-stenquot.html


Ämnet är svårt, jättesvårt.

Har det då alltid varit så här mellan föräldragenerationen och deras barn. Jag har inte den historiska kunskapen i ämnet.

Men det är klart att jag har perspektivet bakåt i tiden under min egen levnad och det jag läst mig till och inlägget blir därför vad ”jag” vet, tror och tycker.


Det finns flera bottnar i det här. Det ena är så kallade Svenskfödda och den andra utlandsfödda.

En annan botten som jag tror man måste ta i beräkning är olika kulturella olikheter.

Invandrar ungdomarna själva slåss sinsemellan p g a olikheter i religion och kultur.

Samhällets förändring är en annan. Tekniken och digitaliseringen är också en faktor att räkna med.


Jag kommer ihåg från min barndom när skilsmässor inte var så vanligt.

Då kunde man höra och läsa, ”vi höll ihop så länge vi kunde för barnens skull”, när väl skilsmässan var ett faktum.

Man kunde också höra, stackars barn, han eller hennes föräldrar är skillda. Vilka frön de ska bli av dessa.

Blev det några busfrön av dessa barn. Tror inte det. Och blev det frön, så inte berodde det på någon skilsmässa.

Man ska också tänka på, att den tid jag refererar till, är en tid då mammorna i regel var hemmafruar och barnomsorgen inte var utbyggd. Så kallade barnkrubbor fans där barn fick vara när den skilda mamman var ute och arbetade. Dagis, fritis och allt vad det i dag har för benämning, var inte uppfunnet ännu. Fenomenet barnomsorg, införde Olof Palme på sin tid.

Just det, äldre än så är det inte.


Vårt samhälle är numera uppbyggt att båda föräldrarna arbetar.

Egentligen ställs det högre krav på föräldraskapet i dag än i går. I den meningen att föräldrarna har mindre tid för barnen och definitivt mindre tid för sig själva.

Det är här jag tror den stora knuten ligger.

Lägg där till alla ”måsten” som finns i dag i form av barn och ungdomsaktiviteter som inte kostar lite pengar. Så blir någon i familjen arbetslös. Korthuset rasar.


Ta alla våra nya svenskar som av olika anledningar kommit till vårt land där ingen får ett arbete att gå till. De har förvisso inget korthus som rasar. Vad har de. Frustration över tillvaron. Ingen som hjälper dem att komma in i det Svenska samhället. Vad ska de göra? Allt är emot dem.

Rasism. Ja, den finns. För och emot dem. Gäng bildningar kommer till. Föräldrarna står maktlösa.


Sverige har aldrig haft någon riktig invandrarpolitik, bara ett mottagande utan krav. Dessa människor rår inte för att det ser ut som det gör i vårt land. Politiken och myndigheterna har vaknat försent. Detta skapar rasism. Det skapar osämja mellan invandrargrupper och mot Svenskfödda.

Vad får dessa ungdomar för framtidstro som växer upp i t ex. Rosengård, Rinkeby, Akalla o s v.

Jag skyller faktiskt allt på de inkompetenta beslut som tagits av politiken under årtionden tillbaks.


Gladan skriver, ”ge dem hopp, ge dem framtidstro”.


Ja du, är nog inte så lätt som det ser ut i Sverige och världen i dag.

Att hela problematiken går ut på är respekt, det tror jag.

Respekt mot föräldrar.

Respekt mot samhället, lag och ordning.

Respektera oliktänkande.


Om jag som individ tappar respekten eller kanske rent av aldrig lärt mig vad respekt innebär, då är det illa.


Värderingar är också en faktor.

Vi människor har olika värderingar om saker och ting.

Äldre har sina och yngre har sina. Det svåra i kråksången är att dessa olika värderingar måste fungera om vi skall få ett fungerande demokratiskt samhälle. Man måste ge vika för majoriteten i en demokrati. Här tror jag dagens yngre människor har svårare att ställa sig in i leden än man hade tidigare. Man har i dag inte samma respekt för olika värderingar.


Låter det svamligt? Ja, jag sa att ämnet är svårt.


Hur löser man då problemet. Om jag det visste!

Ett kan vara att få människor att visa hänsyn, lyssna, respektera andras åsikter.

Att sätta krav av olika slag. Det skall inte ses som något negativt.


Låt ungdomarna vara ungdomar under ansvar och respekt.


Protestera till politiken, att så här vill vi inte ha det i vårt samhälle. Barn, ungdomar och dess föräldrar vill inte leva under sådana här förhållanden.

Livet är för kort för alla missöden och elände.

Jag är övertygad om att ingen vill ha det så som de har i Rosengård eller annan invandrartätt område. Här måste politiken också sätta ned foten.

Jag har fortfarande tro på politiken och demokratin som styrmedel liksom lag och ordning.

Detta fundamentala måste genomsyra varje individ som bor i Sverige. De som däremot inte kan acceptera spelreglerna får själva ta konsekvenserna.





















Av Åke Johnson - 3 maj 2009 17:40


Åter en fin dag. Varmt och soligt även om just nu kl 17.02 solen gått i moln. Hoppas det har lite regn med sig.


Men förmiddagen som tillbringades i Fyledalen var toppen. Vi startade vår fotvandring strax före Erikslund, Sjöbo kommun.

Vägen gick i kanten av kammen mot själva dalen. Underbart vackert. Vi fortsatte vårt strosade längs en gammal stig som tog oss in i den mest underbara bokskog man kan tänka sig. Några vitsippor fanns kvar, även om den myckna blomningen var på upphällningen. Bladen på bokarna hade börjat att slå ut nu. När de sedan har fullt bladverk kommer det inte att växa någonting på marken.


Vad skådar mitt öga ca 200 meter bort, två kronhjortar, de blev nog lika förvånade som vi. Vi stod och tittade på varandra några sekunder, vips så var de borta.

Marken var uppbökad på vissa ställen. Grisar, grymtade några i sällskapet. Fy, tänkte jag. Nog för att vi är i deras hem, men än då. Någon kilometer bort på ett stort gärde stod dom mot bokskogen.

Tre stycken. Försökte ta fram kameran, men de var snabbare än jag anade. Jag bara knäppte på startknappen på kameran så var de borta. Ja, någon vidare naturfotograf har jag inte blivit ännu med rörliga motiv. En och annan vy och buske fick jag dock med av utflykten.


Färden fortsattes mot ett område av Fyledalen där man tidigare hämtat kvarts sand. Imponerande område med vita bergväggar mot den ljusgröna trädfonden.

Rundvandringen tog 2,5 timmar. En härlig promenad som bara ligger där och väntar att bli sedd.


Nu tog vi bilen och körde mot Ingelsta. Man blir hungrig efter en sån vandring.

-Varför tog vi ingen pick nick med, sa någon.

Det kan man ju undra. Väder, vyer allt skulle ha passat för en pick nick.


Men Ingelsta Kalkon har inte så dålig mat de heller. Potatisgratäng med kalkonsnitsel. Jo jag tackar sa jag och åt av hjärtans lust.

De eventuella kalorier som jag tappat togs nog snabbt igen. Men vilken dag, vilken naturupplevelse enbart någon mil från bostaden.



Av Åke Johnson - 2 maj 2009 16:36

Ja visst var det Ludwig van Beethoven. Grattis alla som kunde.



Vädret fortsätter att vara vackert. I dag en mellandag, en dag att slöa i. Ganska skönt det också.

Nä, nu skall här slöas mera.


I morgon är det lite aktiviteter så då får jag nog lite stoff att skriva om.

Men en liten fråga i värmen kanske ni pallar.


Här kommer den :


Kompositör.

Amerikan.

Född 1891.

Död 1964.

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards